Piața neagră a țigaretelor a scăzut în iulie la 11,8%, față de 12,6% în mai, cea mai afectată regiune fiind, pentru prima dată în ultimii ani, cea de Nord-Est, conform datelor companiei de cercetare Novel, citate de producătorii de profil, informează Mediafax.
„Pentru luna iulie, notăm o scădere semnificativă în regiunile Nord-Vest și Sud-Vest. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerțul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) și Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenienței, produsele cu timbru de Moldova și Ucraina rămân la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comerțul ilicit. Serbia continuă tendința de scădere și în luna iulie, până la 8,9%”, a declarat într-un comunicat Marian Marcu, directorul Novel Research.
„Pentru prima dată în studiile pe care le realizăm am introdus noțiunea de «Cheap Whites», prin care definim mărci ieftine, care nu aparțin marilor producători și care sunt destinate pieței negre. Aceste așa numite «Cheap Whites» dețin cea mai mare pondere din piața neagră, și anume 34,9%” a mai explicat Marcu.
El a menționat că produsele inscripționate „Duty Free” reprezintă 4,2% din comerțul ilicit. Astfel de magazine mai există doar la granițele cu Serbia, Ucraina și Moldova, funcționând în condiții strict reglementate.
„Există însă și produse contrafăcute, marcate «Duty Free» pentru a părea legale, care ajung direct pe piața neagră, fără să treacă prin shopuri”, a mai spus Marcu.
Anul trecut producătorii de țigări au plătit la bugetul de stat accize și taxe de peste trei miliarde de euro. Cele mai mari companii din domeniu de pe piața românească sunt JTI, BAT și Philip Morris.